Valfrihet

Härligt eget lugn efter förlossningen – en moders erfarenheter av patienthotellet

Perheonni vid patienthotellet Norlandia på Tays Centralsjukhus område är ett utmärkt alternativ för den nyblivna modern och det nyfödda barnet. Detta säger Janiika i lugnet i sitt hotellrum.

Janiika har tillbringat några dagar på patienthotellet efter förlossningen och har fått den hjälp och återhämtning efter förlossningen som hon behövt.

– Fem timmar efter förlossningen kunde jag flytta mig i rullstol till hotellet längs med förbindelsetunneln. På hotellet mottogs jag av barnmorskor som berättade om rutinerna och gav anvisningar.

På hotellet kan modern röra sig fritt och inta måltider på restaurangen. Maken kan övernatta i samma rum med modern och det nyfödda barnet. Modern kan även övernatta ensam med barnet, som Janiika har gjort.

Anhöriga är välkomna och det finns inga besökstider.

– Jag har kunnat lämna babyn hos barnmorskorna för att gå och äta. Morföräldrarna har varit en stor hjälp och tillbringat tid på hotellet.

Här finns allt som behövs

Barnmorskorna är på plats dygnet runt och babyn tas med jämna mellanrum till kontroller.
Här finns allt som behövs, även sjukhuskläder.

– Jag hörde om hotellet redan för flera år sedan. När jag fick min förstfödde, var detta inget alternativ, eftersom han föddes i en annan stad. Nu kunde jag redan under graviditeten planera att om allt går väl, vill vi vara på hotellet.

Huruvida man får plats på hotellet bedöms redan i förlossningssalen tillsammans med läkaren. Både modern och barnet ska vara friska och förlossningen ska ha gått bra.

Bekvämligheterna i hotellrummet

Janiikas rum är ett vanligt hotellrum med dubbelsäng.

– Det är skönt att inga andra springer in och ut i rummet och jag får amma ifred.

I samma korridor finns barnmorskepolikliniken och rum för femton andra familjer. I korridoren finns även ett sällskapsrum med leksaker för barnen och mellanmål. Mödrarna kan träffa varandra om de vill och man behöver inte vara ensam på det egna rummet.

Vid behov kan två rum kombineras till ett stort familjerum så att även större familjer kan övernatta på hotellet. Detta beror dock på hur fullt det är. De som bor i Perheonni kan även föreviga det nyfödda barnets första stunder genom en babyfotografering på hotellet. Familjernas lyckliga stunder fotograferas av Vauvakuva.fi.

Hem från babybubblan

Vanligtvis stannar man 1–3 nätter på hotellet efter förlossningen. Idag får Janiika och sonen åka hem. Först kontrolleras att testsvaren är normala och barnläkaren undersöker babyn.

– Vi har levt lite i en babybubbla här och jag vet inte ens riktigt var ytterdörren finns, skrattar Janiika.
– Jag vill hälsa alla blivande mödrar att ta reda på hotellalternativet redan i förväg. Framför allt förstagångsföderskor, kom hit!

Du kan läsa mer om Janiikas och sönernas vardag här (på finska):
www.poikienaidit.fi/blogit/onneen-ei-tarvita-edes-pankkia/

alla berättelser ›